5.1 Beheer met schaap en rund

Spangen, Rotterdam

Of een stadsnatuurproject slaagt is niet alleen afhankelijk van de initiële opzet maar ook van een bijpassend beheersplan. Dit hoeft niet perse arbeidsinitiatief te zijn. Soms is het bewust niet beheren genoeg. In andere situaties kan de natuur wel een duwtje in de rug gebruiken. Met het inzetten van schapen of heckrunderen kunnen gebieden worden onderhouden waar conventionele landbouwvoertuigen niet kunnen komen. Heckrunderen zijn geschikt om te voorkomen dat een landschap met wilde natuur al te zeer dicht groeit. Schapen kunnen worden ingezet op dijken en steile hellingen. Ondanks hun exotisch uiterlijk zijn heckrunderen huisdieren die niet alleen vanwege hun wintervaste vacht maar ook vanwege hun weinig agressieve karakter zijn uitgekozen. Om te voorkomen dat de diersoort in de toekomst alsnog agressief gedrag zal gaan vertonen vindt er selectie plaats. Agressieve exemplaren worden afgeschoten zodat het ras ook op termijn dociel blijft.