4.8 Phytoremediatie

Phytoremediatie is een techniek waarbij de grond en het grondwater worden gereinigd doormiddel van biomassa. Planten kunnen rechtstreeks verontreiniging verwijderen door opname en/of absorptie aan de wortels. Indirect verhogen zij de micro-biologische activiteit in de bodem en daardoor ook de mogelijke biodegradatie van organische bodemverontreinigingen. De planten kunnen worden gecomposteerd of, als de metalen de plant giftig maakt, verbrand.

Een goed voorbeeld is de Rinorea niccolifera een plant die grote hoeveelheden nikkel opneemt. De plant werd door botanisten ontdekt in de Filippijnen en wordt vanwege zijn bijzondere eigenschappen ingezet in met zink verontreinigde gebieden zoals bij voormalige verzinkerijen van het geval is. Een slimme methode is ook de verbouwing van gewassen die een economische of landbouwkundige waarden hebben zoals bijvoorbeeld hennep. Niet alleen onttrekt het verontreinigingen aan de bodem het is tevens te gebruiken als materiaal voor bouwproducten.