6.1 Svalbard Global Seed Vault

De Wereldzaadbank heeft als doel de zaden van (voedsel)gewassen op te slaan. Als het gewas in de buitenwereld uitsterft blijft de soort zo veilig bewaard om in de toekomst weer tot leven te kunnen worden gewekt. De zaadbank bevat inmiddels 840.000 gewassoorten. Gevestigd op het Noorse eiland Spitsbergen staat daarom ook wel bekend als de Doomsday Vault of Ark van Noach. De plek bevindt zich diep in een berg, op 130 meter boven het zeeniveau, zodat de zaden ook veilig zijn voor een zeespiegelstijging. In het verleden zijn er in oorlogsgebieden, zoals in Irak, al diverse zaadbanken verloren gaan. De afgelegen plek, de hoogte boven zeeniveau en de temperatuur die hier altijd ver onder nul is, maakt van de Svalbard Global Seed Vault een veilige kluis waarmee we de met name voor onze voedselproductie belangrijke gewassen veilig stellen.