3.3 Birdhouse


Birdbox made as ceramic rooftile. Design: Klaas Kuiken.

Vogels kruipen van oudsher graag onder dakpannen om daar te nestelen. In moderne met dakpannen belegde daken zijn mogelijke nestplaatsen zorgvuldig weggewerkt. Dit omdat met het bouwen van nesten het isolatie materiaal beschadigd en de ventilatie onder de dakpan blokkeert.

Om het er voor vogels toch mogelijk te maken te nestelen heeft ontwerper Klaas Kuiken in samenwerking met Vogelbescherming Nederland het Vogelhuis (Birdhouse) ontworpen. Het stereotype vogelhuis is geïntegreerd in de typische terracotta dakpan. Het huisje heeft een bodem van hout met ventilatieopeningen. De bodem is goed te verwijderen zodat het huisje als het nodig mocht zijn van onderaf kan worden schoongemaakt. Om deze manier kunnen er zich weer meer vogels gaan nestelen in en om de stad zonder het dak van de bewoners eronder te vernielen.

more info: website Klaas Kuiken